Theuwis.nl

Waar Frederik zich mee bezighoudt

Nieuw leven blazen in nieuwsbrieven

De start van mijn 33e levensjaar zal ook de doop kennen van iets nieuw ouds, ‘Frederiks Nieuwsbrief’. Een combinatie van wat me bezighoudt op verschillende vlakken. Je zal persoonlijke verhalen tegenkomen, filosofie, verhalen van anderen, maar ook dingen over Atelier Onbepaald en m’n werk bij Cubiss. Expres een bundeling van diverse dingen, waar ik de spil tussen ben. Andere nieuwsbrieven, zoals die van Atelier Onbepaald, zal ik samenvoegen in deze. Waarom?…

Inmiddels is het meer dan een half jaar geleden dat ik (bijna) helemaal ben gestopt met facebook. Wat begon als een detoxmaand zette door tot een voornemen het zo min mogelijk te gebruiken. Het viel samen met Arjen Lubachs oproep, en het stoppen van andere vrienden voor wie ik waardering heb. De meest noemenswaardige hiervan is Zilong. Na twee maanden beschreef hij op z’n blog zijn leven na facebook en reflecteerde op het medium. Hierbij een  quote op je te prikkelen zijn bericht ook te lezen:

“Leaving Facebook has absolutely been the “best thing since sliced bread” regarding my relationship with technology 🙂 … Technology is an unruly creature. Even with the best of intentions, we might fall pray to all the temptations and blind spots. When the fundamental intention is not right, everything will taste off. That’s why those feel-good perks from FB (such as the auto-generated videos to celebrate your 3-year friendship with a distant friend) inevitably invokes a suspicious, “yuck” feeling. The wrong intention also drives countless small design decisions that impacts our sub-consciousness, which collectively make the users feel depleted and unhappy.”

Toch bleef er bij mij een behoefte iets te doen met online communicatie. Schrijven, tonen, uitproberen, deelnemen aan een online gesprek. Dit alles is erg belangrijk voor me. Het helpt mijn eigen gedachten verder. Dus ik ging op zoek naar een ander middel. Ik probeerde verschillende andere platformen, maar kwam uiteindelijk terecht bij die goede oude nieuwsbrief, gekoppeld aan een website. Een plek waar ik zelf de randvoorwaarden, vorm en inhoud bepaal van wat ik jou wil bieden. Alles van mijn eigen hand, en al mijn data en content in mijn eigen hand.

Dat kan wat narcistisch klinken en natuurlijk vraagt een eigen website en nieuwsbrief een (gezonde?) dosis zelfbelangrijkheid. Maar ik denk oprecht dat ik iets te bieden heb en nóg belangrijker, ik denk dat het belangrijk is om het te tonen op een manier die een tegenkracht biedt tegen de snelle-clickbait-scrollzombie-verwekkende media. Een manier die een beetje concentratie vraagt, maar dan ook een dieper contact oplevert. Ik roep dan ook iedereen op hetzelfde te doen. Dan valt er tenminste wat te kiezen. Én, belangrijker, kunnen er gesprekken ontstaan op basis van de gedeelde verhalen, en (mijn) wereldbeeld veranderd en verrijkt worden.

Een nieuwsbrief dus. Tweewekelijks en met een terugkerende opzet. Af en toe. Met inhoud van mijzelf en anderen. Een manier om een kort en bondig te zijn, met een optie om meer te lezen zoals in dit bericht. En een manier om op een goede manier deel te nemen aan het online gesprek.

Interesse? Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief!

Next Post

Previous Post

© 2024 Theuwis.nl

Theme by Anders Norén