Theuwis.nl

Waar Frederik zich mee bezighoudt

Amsterdam, vrijzinnig?

Vrijdag zat ik te eten in de Friethal, Amsterdam-West. Dat zit vlak naast De Hallen, waar ik naar een optreden van Elise en Ballet Bernasconi ging. Terwijl ik m’n frietje speciaal en vegan kroket at, zag ik Amsterdam van Russell Shorto liggen.

Ik bekijk de omslag en zag dat het in het Engels de ondertitel ‘A History of the World’s Most Liberal City’ had. Ik had meteen twijfels of dit een goed boek zou zijn. Het leek me wat overdreven. Ik ben in Amsterdam (en Purmerend) opgegroeid en herken dat Amsterdam anders is dan andere steden, maar ‘de meest vrijzinnig’ riep vragen op. Wat zou Shorto daarmee bedoelen?

Na m’n frietje wachtte ik bij café Belcampo met Elise op de andere muzikanten en dansers. Toen zij met hen meeging had ik nog 45 minuten tijd te doden en liep terug naar de Friethal. Ik vroeg of ik het boek even mog lenen. “Prima, als je het maar terugbrengt”, zij de vrouw achter het frituur met een Amsterdams/Arabisch accent.

Ik liep terug naar het café en heb er meteen 25 pagina’s in gelezen. Met Amerikaanse bravoure en hartelijkheid schrijft Shorto over de stad waar hij 5 jaar woonde. Net als ik beschouwt hij het een tweede thuis en is hij tegelijkertijd vol lof als kritisch op de stad waar alles lijkt te mogen, de inwoners vol idealisme zijn en het moraal soms kwijt is.

Net voor ik dit stukje schreef vond een uitgebreide review die me sterkt om verder te lezen. En heb het boek reserveert bij de fantastische nieuwe bibliotheek van Tilburg, de LocHal!

Next Post

Previous Post

© 2024 Theuwis.nl

Theme by Anders Norén